Äntligen drar det igång !!!

Efter minst ett års planering drar vi nu igång vår stora kartläggning om allergisjuklighet hos barn och ungdomar i vårt projekt ABISS (Allergibarn i södra sjukvårdsregionen). Det känns jättespännande! Att ha börjat med en tanke om på vilket sätt våra barn med allergiska besvär har det i sina vardagsliv, till att få dra igång denna jätteundersökning i 13 kommuner och med över 8 000 barn att fråga.

Mer än vart tredje barn har något allergiskt besvär och under många år har förekomsten hela tiden ökat. Många har lindrigare besvär och klarar sig bra med förebyggande åtgärder eller receptfria mediciner, medan en liten andel har det väldigt besvärligt i sin vardag av sin allergi. Eftersom det är vanligt med allergier blir det ändå många barn som har det väldigt besvärligt. De kanske inte orkar vara tillsammans andra barn som är ute och leker. De orkar inte leka med andra kamrater, utan vill helst bara vila. Kanske många har problem med skolarbetet då de har svårare att koncentrera sig och svårare att komma ihåg saker som de lärt sig. Andra studier har även visat att pollenallergiker har sämre testresultat under pollensäsongen. Något som kan vara helt avgörande för framtida skolgång.

Får då dessa barn optimal behandling idag? Det vet vi ingenting om. Det är det som vi är intresserade av att ta reda på.

Speciellt nu när många köper sina allergimediciner receptfritt på apoteken och ibland till och med i livsmedelsaffärer. Då vet vi verkligen inte om de får rätt uppföljning. Idag finns det potenta läkemedel, till exempel finns det så kallat allergivaccination eller ASIT där man får sprutor eller tabletter mot det man inte tål. Man bygger då upp ett skydd som leder till att kroppen inte reagerar lika kraftigt mot det man är allergisk mot. Detta skydd har väldigt många allergiker nytta av, men det är förhållandevis få som behandlas idag. Kanske kunskapen om denna behandlingsform är för låg? Det ska bli spännande att se vilka resultat vi får i ABISS studien.

Undersökningen kommer att göras på cirka 8 000 elever i årskurserna 7 och 8 på utvalda skolor runt om i Skåne, Blekinge, Kronberg och Halland. Föräldrarna kommer att få information och sedan godkänna att barnen deltar i undersökningen. Därefter får barnen fylla i en webbenkät med frågor om eventuella allergiska besvär. På omkring 1 000 av barnen tas sedan ett blodprov och det görs en hudtest för att se närmare på allergier.

Resultaten kommer att presenteras under nästa år.

Hampus Kiotseridis
Specialistläk, barn- och ungdomsmedicin, Skåne univerisitetssjukhus
samt Allergikompetenscentrum syd

Berätta för dina vänner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>