Allergivaccination – något för var och en?

Hur långt har vi egentligen kommit med vaccinationer mot allergier? Och kan vi förebygga allergier ?

Nya mediciner kommer hela tiden mot allergiska besvär och äldre mediciner utvecklas och blir bättre. Allergivaccination är en behandling som faktiskt funnits i mer än 100 år och beskrevs av Noon 1911. Det är faktiskt ingen egentlig vaccination men kallas så, med tanke på likheten i själva behandlingen, nämligen att man tar injektioner för att bli bättre i sin sjukdom. Rätteligen heter det allergenspecifik immunterapi och förkortas ASIT.

Vad allergenspecifik immunterapi handlar om är att man får regelbundna injektioner med det som man är allergisk mot under en begränsad tid. Ofta innebär det tre års behandling med ungefär en injektion varannan månad. Denna behandling ges på alla större specialistmottagningar, men för närvarande inte inom primärvården. Detta innebär att man som patient behöver en remiss till en specialistklinik om man är intresserad av behandling.

Oftast ges behandlingen mot pollenallergier, som gräs, björk och gråbo, men kan också ges mot pälsdjur och kvalster. Det finns också vaccination (ASIT-behandling) mot bi- och getingallergier, vilket har god effekt på dem som haft allvarliga reaktioner vid tidigare stick.

Effekten av en allergivaccination (ASIT) är väldigt bra. Nästan alla som startar en behandling blir betydligt bättre i sin allergi, även om de som regel inte blir helt fria från sina besvär. ”­Lite besvär tål man, så länge det inte påverkar min vardag” är något som många, vilka har provat ASIT tycker, och från att kanske inte har kunnat vara utomhus under pollensäsongen så kan de nu göra ”allt de vill”.

Vilka personer är aktuella för behandling?
De som är aktuella för ASIT-behandling och som bedöms orka med den relativt besvärliga behandlingen är personer som har allergiska besvär som påverkar dem i vardagen, trots att de tagit sina vanliga allergimediciner. Det kan vara att de inte sover bra på grund av sina allergiska besvär eller att de inte orkar det de egentligen önskar göra, som till exempel att spela fotboll med sina kamrater. Tröttheten är ett ofta påtagligt problem, vilket gör att de inte riktigt fungerar i vardagen.

Framtiden för allergivaccination
Framtiden för allergivaccination/ASIT ser ljus ut. Nya mediciner kommer ständigt ut på marknaden och sedan ett par år tillbaka finns en ”vaccination” i tablettform, än så länge endast för dem med gräspollenallergi. Men det kommer snart flera tablettvarianter mot andra pollenallergier, men de är fortfarande under utprovning.

Ett annat intressant område för ASIT-behandling är mot födoämnesallergier för personer med svår allergi, exempelvis mot jordnötter, och med ständig risk för allvarliga reaktioner om de skulle råka få fel födoämne i sig. En del av dessa behöver ständigt bära med sig en adrenalinpenna för att kunna använda om de skulle få fel mat.

Mycket forskning pågår för att ta fram säkra och bra vaccinationsprogram mot dessa allergier och sannolikt kommer detta att vara verklighet inom de närmaste åren. Det skulle vara väldigt värdefullt att kunna ge denna behandling till alla med besvärlig allergi och jag ser fram emot denna dag.

Hampus Kiotseridis
Specialistläk, barn- och ungdomsmedicin, Skåne univerisitetssjukhus samt Allergikompetenscentrum syd

Mer läsning om för intresserade:

  • ”Allergenspecifik immunterapi” rekommendationer sammanställda på uppdrag av Svenska Föreningen för Allergologi, 2009. (www.sffa.nu)
  • ”The future of food allergy therapeutics”. Michele Henson, A. Wesley Burks. Semin Immunopathol. 2012 Jun 27.
  • ”Oral immunotherapy for the treatment of peanut allergy: systematic review of six case series studies”. A. Sheikh , U. Nurmatov , I. Venderbosch , E. Bischoff. Prim Care Respir J. 2012 Mar;21(1):41-9.
Berätta för dina vänner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>